Je kent ons natuurlijk als trainers van echte BierTalenten. Léon Rodenburg mag zich vanaf heden Opper-BierTalent noemen, want hij heeft zich op 14 september 2025 tot Wereldkampioen Biersommelier mogen kronen! Niet alleen Léon scoorde goed, maar de nummer twee komt ook uit Nederland: Dennis Kort. Ik had persoonlijk de eer om samen met Boukje & Yoran het Nederlandse team compleet te maken. Wat een feest was deze deelname met als kers op de taart het bijzondere resultaat. Ik geef je graag een inkijkje in hoe deze wedstrijd verloopt.

De voorrondes: zaterdag 13 september
De zaterdag is een programma waar alle deelnemers aan meedoen. Het kaf wordt van het koren gescheiden door ons te toetsen op drie verschillende facetten:
Stijlen bepalen: De ronde waarin eigenlijk alles samen komt. Wanneer we de wedstrijdruimte binnenkomen staan er voor iedereen 10 glazen klaar. Tien verschillende bieren waarvan we in 40 minuten moeten bepalen, welke bierstijl is dit? We hebben de afgelopen tijd op zo’n 50 bierstijlen getraind, van blond tot stout, van helles tot extra special bitter. Tijdens de wedstrijd maken ze het ons gemakkelijk, want we mogen kiezen uit een lijst van 30 bierstijlen die in ons glas zouden kunnen zitten. Voor de lezer die bekend is met de bieropleiding van StiBON, een tweede keus krijgen we niet…
Smaakstoffen: De volgende ronde is qua opzet soortgelijk. Wederom komende we de examenruimte in, nadat we van een korte pauze hebben mogen genieten. Ook nu staan er 10 glazen klaar, maar dan met 10x hetzelfde bier. Een basisbier dat gekozen is om het lage en cleane smaakniveau. Aan deze 10 glazen zijn smaakstoffen en aroma’s toegevoegd die in bier kunnen voorkomen. Dat gaat van metaal tot isohumulone, van groene appel tot afvoerputje of azijnzuur. Allemaal op een niveau welke nét de smaakdrempel aantikt. Ook hier zijn we aan het trainen geweest op ruim 50 van deze stoffen, wederom krijgen we een lijst van 30 waar we uit kunnen kiezen.
Algemene bierkennis: In bovenstaande rondes krijgen we per goed antwoord 10 punten. Tijdens een algemene kennistoets scoren we ook punten, die vooral in het geval van een gelijkstand bepalen wie er toch net een stapje beter is. Vragen in de breedste zin over bier.
De uitslag: Op de avond van 13 september krijgt iedereen z’n score te horen van de stijlen & smaakstoffen, maar nog niet de definitieve lijst van deelnemers die aan de halve finale mogen deelnemen. Het is voor sommige deelnemers dus nog even spannend of ze de finale wel of niet halen. Voor Nederland is het sowieso al geslaagd, zowel Dennis als Léon behalen de maximale score op bierstijlen, 10 uit 10 goed. Dit komt zelden voor, laat staan twee deelnemers op één wedstrijd.
De (halve) finale op 14 september
Op zondag 14 september vinden de finales plaats, startend met een halve finale die de selectie voor de finale bepaald.
De halve finale: Een head-to-head wedstrijd. Deelnemers worden aan elkaar gekoppeld en ieder duo moet dezelfde opdracht uitvoeren. Overigens zonder dat ze elkaars uitvoering kunnen zien. De deelnemer komt het podium op en krijgt een glas bier aangereikt, zonder te weten welk bier er in het glas zit. Ten overstaande van een jury is de opdracht om het bier in 3 minuten volledig te omschrijven. Kijken, ruiken, proeven, analyseren, alles in een goed, kloppend verhaal en op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Degene die dit volgens de jury het best doet, gaat door naar de finale. Dennis wint de head-to-head van zijn Italiaanse tegenstander. Léon verliest deze head-t0-head nipt van zijn Oostenrijkse opponent, maar mag uiteindelijk als ‘lucky-loser’ toch door naar de finale.
De grote finale: Nu spant het erom. Niet alleen een jury is aanwezig, maar deze wedstrijd is open voor publiek én is live te volgen via de pagina van de organisator Doemens. De zaal dit dus vol, de creme-de-la-creme van de internationale bierwereld kijkt naar je. Als je het hebt geschopt tot deze ronde behoor je sowieso al tot de wereldtop! De finalisten, 6 stuks in totaal, zien elkaars uitvoering niet. Als deelnemer kom je het podium op. Er staat een blinde koker op een tafel klaar. Zodra je er klaar voor bent verwijder je de koker en zie je jouw finalebier en begint je presentatie direct. Dit jaar was er een thema: trappistenbieren. Ken je het bier? Ken je de brouwerij? Wat kun je er over vertellen? Je presenteert het bier aan de jury en het publiek. Je schenkt het bier uit, je omschrijft het in alle details en je vertelt wat je bij dit bier zou combineren als bier-spijs combinatie. Dit alles in een tijdbestek van +/- 10 minuten, met als leidraad: zorg dat je een voldoende boeiend verhaal verteld, zonder dat het saai wordt, en dat terwijl je een minuut daarvoor dus nog niet wist wélk bier je moet presenteren.
De zwaarste taak licht vervolgens bij de jury, bepalen wie de opvolger wordt van Giuliano Genoni, huidig wereldkamioen biersommelier. Tijdens de bekendmaking wordt enkel de top 3 bekend gemaakt. Op het moment dat Oliver Klammiger naar voren wordt gehaald voor de laagste trede op het podium, stijgt de spanning. Eigenlijk voelt heel de zaal stiekem: Het zouden wel eens twee Nederlanders kunnen zijn. Vervolgens wordt Dennis als nummer twee omgeroepen: een ultieme prestatie! De spanning stijgt waarop uiteindelijk Léon wordt omgeroepen als de nieuwe Wereldkampioen. Een ultieme ontlading bij ons als gehele team. Wat een prestatie van Léon, waar we met z’n allen zo hard voor hebben getraind!
De aanloop naar de wedstrijd toe!
Voor het allereerst wint een Nederlander dus het WK-biersommelier. Na een geweldige presentatie in de finale wint hij met slechts 2 puntjes verschil (van de 600) van de nummer twee: Dennis Kort. De nummer drie is de Oostenrijker Oliver Klamminger en ook hij staat, zo verteld de jury-voorzitter zeer dicht op de nummers 1 & 2.
Om dit resultaat te behalen heeft het Nederlandse team, waar ik trots onderdeel van mocht uitmaken, een behoorlijke aanloop gehad.
In september 2024 organiseerde het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS) het 4e Nederlands Kampioenschap. Léon Rodenburg kroonde zich tot Nederlands Kampioen. Hij volgde de toenmalige Nederlands Kampioen Dennis Kort op. Boukje Koop, Bas Schampers, Yoran Zonneveld en Martin ter Harkel completeerden de top van Nederland en mochten daarmee uitkomen op het WK in München.
Het team heeft veel getraind de afgelopen maanden, onder bezielende coaching van Maurus Wijman, Sanne Kouwenhoven en Ton van Opstal. De trainingen gingen om het herkennen van bierstijlen en -smaakstoffen. Er werd veel gepresenteerd, waardoor het team van elkaar kon leren en zich kon ontwikkelen. Al voorafgaand aan het WK voelde het als een Olympische team effort om naar München af te reizen.
Het NGBS, het Nederlands Gilde der Biersommeliers, is zeer trots op de gehele prestatie van Léon, Dennis, Yoran, Boukje en Bas. En dat ze dan ook goud en zilver meenemen is een buitengewoon knappe prestatie, die niemand had zien aankomen!

Over de winnaars
Léon (35 jaar uit Houten) werd in februari 2021 Biersommelier. Tijdens zijn opleiding tot Biersommelier bij StiBON, ontmoette hij Hans-Anton, die net met zijn broer brouwerij De Magistraat had opgericht. Ze raken bevriend en al snel ging Léon meebrouwen, om daar uiteindelijk de meesterbrouwer en mede-eigenaar te worden. Léon deed voor het eerst mee aan een Nederlands Kampioenschap, om het jaar erna Nederlands Kampioen te worden. Ook bij de Magistraat gaat Léon voor het maximale en gaat hij voor hoge kwaliteit bieren.
Dennis Kort is al lang Biersommelier, één van de allereerste in Nederland. Hij werkt, brouwt, proeft en geniet van bier, maar verkondigt vooral het Reinheitsgebot! Hij heeft zijn eigen brouwerij OLDSKOOL en is partner van de Drinkers Pub in Eindhoven. Bij de eerste twee Nederlandse kampioenschappen werd hij tweemaal tweede. Wat dat betreft begint hij al veel op Joop Zoetemelk te lijken, die kon ook geen bier proeven. Bij zijn derde NK werd hij Nederlands Kampioen. Dennis zijn presentaties zijn kundig, inhoudelijk zeer sterk, maar zitten ook boordevol humor.
Hoe wordt je biersommelier?
Als je, bijvoorbeeld na een training van BierTalent, het enthousiasme over bier te pakken hebt, dan is er nog zo veel meer te leren!
Biersommelier word je door een gerenommeerde opleiding te volgen. Op drie verschillende niveaus krijg je les via StiBON. Niveau 1 en 2 in Nederland en Niveau 3 in München, Duitsland. Als je Biersommelier wordt nodigt het Gilde je uit om ook deel te nemen aan het volgende NK, je wordt onderdeel van een briljant team dat ons land mag vertegenwoordigen. “Hoe goed je ook scoort, deelname aan het NK is een bijzonder leerzame ervaring”, aldus Arvid Bergström, voorzitter van het Gilde. Vervolgens zoekt het Nederlandse team naar een nog grotere fanclub om mee af te reizen naar Oostenrijk, daar waar het WK van 2027 plaatsvindt. Het NK ’26 vind plaats in september en daar kun je als publiek ook komen genieten.