Nu de herfst is aangebroken, is amberbier de ideale keuze met zijn warme koperkleur en lichte karamelzoetheid.
Smaakprofiel
Amberbier is licht bitter en is iets zoetig met een lichte karamel smaak. Het heeft een neutrale aroma maar kan iets fruitigs of moutigs hebben. Dit bier heeft een body dat makkelijk doordrinkbaar is met een droge licht bittere afdronk en heeft een helder uiterlijk.
De bitterheid van dit bier is laag en de zoetheid van dit bier is ook laag tot medium. Amberbier heeft een alcoholpercentage van ongeveer 4,5 – 5,5%. En heeft daarom een optimale schenktemperatuur tussen de 4-5°C.
Amberbier heeft zijn eigen karakter, toch is het interessant om dit bier te vergelijken met andere stijlen. Gerelateerde biertypes zijn: Pils wat een ondergistend bier is, dus minder fruitig en frisser. Engelse Ale heeft meer mout-bitter en bitterhop dan Amber. En Dubbel is wat zoeter, intenser en iets zwaarder is dan amberbier.
Nu de herfst weer is begonnen, is het ook de perfecte tijd voor bockbier. Lees er alles over in onze blog over ‘Herfstbock’.
De Eiffeltoren en Speciale Belge
Wat hebben de Eiffeltoren en Speciale Belge met elkaar gemeen? Beide hebben een link met de Wereldtentoonstelling. De Eiffeltoren werd gebouwd in 1889, Speciale Belge ontstond in 1904. De Unie van Belgische Brouwers schreef een wedstrijd uit die ervoor zou moeten zorgen dat België weer kon concurreren met Britse, Duitse en Tsjechische importbieren. Het doel was om het lokale bier te verbeteren. Het resultaat, de Speciale Belge, werd gepresenteerd op deWereldtentoonstelling van 19 in Luik. Sindsdien is het biertype een vaste basis op menige bierkaart.
De ‘Speciale Belge’ die gewoontjes werd
Jarenlang was een bolleke De Koninck of een Palm hét speciaalbier in het café. Iets minder bitter en een lichte karamelzoetheid ten opzichte van een ‘gewoon’ pilsje. In één decennium is dit biertype veranderd van een speciaal bier, naar ‘gewoontjes’. Het is echter nog steeds een vaste waarde op iedere bierkaart met een vaste schare fans. Gemakkelijk doordrinkbaar en verfrissend dorstlessend.
‘Doe mij een bolleke!’
Er zijn maar weinig bieren waar het glas wordt benoemd bij het bestellen! Amberbier wordt namelijk geschonken in een bolletje.Het door brouwerijen veel gebruikte ‘bolletje’ is een glas met een grote bolvorm aan de onderkant die naar boven toe tap toeloopt. Door de vorm komen moutige, zoete en kruidige aroma’s in het bier goed naar voren. Aroma’s concentreren zich, net als bij het tulpglas, boven in het glas. De bolle vorm is gunstig voor de schuimkraag. Doordat het glas taps toeloopt wordt het schuim bij het inschenken in elkaar gedrukt. Hierdoor wordt het mooi stevig en blijft het langer staan. Dit glas is dus geschikt voor amberbieren maar ook voor bockbieren.
Weetje
Dit is een veelzijdig glas, en eigenlijk het kleine broertje van een tulpglas. De vorm heeft ook veel overeenkomsten met die van een cognac glas. Een voordeel van dit glas is dat het door het korte voetje en de stevige bolling relatief minder breekbaar is.
Het thema ‘Herfst- & winterbieren’ staat weer op het programma! Deze training worden gegeven in Breda, Maastricht en Rotterdam!
training herfst- & winterbieren
Of wil je thuis meer lezen over biertypes die in de herfst vaak geschonken worden? Koop dan het boek Herfst- & winterbieren!”
Bovenstaande afbeelding is een samenvatting van factsheets die in het BierTalent materiaal gebruikt worden. Praktische en bruikbare informatie waarmee je de gast van goed advies kan voorzien. Meer leren over amberbier en aanverwante biertypen? Kijk snel op de agenda voor een training bij jou in de buurt!
Volg ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven over allerlei nieuws en weetjes over bier!
