Rosa Buenen

Rosa Buenen • Stagiaire

De feestdagen staan voor de deur, en dat betekent tijd voor heerlijke bier- en spijscombinaties. Dit is een uitgelezen kans om je bierkennis in te zetten voor een bier- en food pairing. Met de Bier aan Tafel training verras je je gasten en bied je ze een unieke ervaring.

Voordat we een paar perfecte bier- en spijscombinaties voor de feestdagen bespreken, is het handig om eerst wat achtergrondinformatie te geven over het combineren van bier met eten. Dit noemen we een ‘pairing’, en het kan echt een wereld van verschil maken in de smaakbeleving.

Als je bier met eten combineert, kunnen er drie dingen gebeuren:
– De smaken passen, maar er gebeurt niets bijzonders met de smaak van beide.
– Het bier en het eten doen iets extra’s met elkaar, er ontstaan lekkere, nieuwe smaken
– Of het bier en het eten passen helemaal niet bij elkaar.

Zoals je misschien al verwacht, wil je altijd het tweede als je een pairing maakt. Om dit te kunnen bereiken, zijn er een aantal basisrichtlijnen om aan te houden voor een goede pairing van een volledige maaltijd. De smaakintensiteit is het belangrijkst: zowel het eten als het bier moeten ongeveer even sterk smaken. Naast een passende smaakintensiteit moeten de basissmaken in het bier en in het eten ook bij elkaar passen. In de training Bier aan Tafel geven we je hier handvaten voor.

Een derde stap is het maken van smaakhaakjes. Hiermee bedoelen we dat de smaak van het gerecht is gekoppeld aan een van de smaken van het bier. Als de smaakhaakjes van het bier en het eten op elkaar aansluiten, noemen we dat ook wel harmonie, maar soms kunnen juist contrasterende smaken ook heel goed werken. Iedereen weet bijvoorbeeld dat kaneel goed past bij appel, dat kan je in een ‘gerecht’ zoals appeltaart goed merken, maar dat smaakhaakje zou je ook kunnen zoeken tussen een bier en een gerecht.

Als er een heel gangen menu geserveerd wordt dan zal je nog op een paar andere zaken moeten letten, namelijk de volgorde, de glazen, de hoeveelheid en de temperatuur. Meer hierover kan je lezen in ons boekje Bier aan Tafel!

Hieronder hebben we een paar goede pairings gezet die passen bij de feestdagen:

Bij een licht voorgerecht zoals oesters kun je perfect een saison serveren. Het karaktervolle, droge, bruisende en lichtfrisse bier past goed bij oesters. Dit bier helpt de frisse en ziltige smaak van de oesters te complementeren. Door het bruisende karakter van de saison wordt het mondgevoel verlicht en zorgt het voor een lekkere verfrissing.

Bij een gebakken biefstuk met pepersaus kun je een IPA goed combineren. IPA heeft een uitgesproken bitterheid, die helpt om door het vet van de biefstuk heen te snijden, wat zorgt voor een schoner mondgevoel na elke hap.

Wildgerechten kun je goed combineren met een dubbel. Een dubbel past perfect bij wildgerechten door zijn karamelzoetheid, kruidige tonen en volle intensiteit. Wil je meer weten over het biertype dubbel? Lees dan ook onze blog over dit bier! Serveer je een super intens wildgerecht, dan kan je eventueel op zoek naar meer intensiteit in een quadrupel.

Een brownie met zeezout als dessert past perfect bij een stout. De bittere en geroosterde mout die een stout bier kenmerkt, geeft de smaken van chocolade en koffie, wat de chocolade in de brownie versterkt. De volle en rijke intensiteit van een stout sluit perfect aan bij de smeuïge textuur van de brownie.

In de quizvraag van vorige week kon je lezen dat een quadrupel goed samengaat met oude kaas met gedroogde vijgen. Lees hier deze blog!

Als je nog meer wilt leren over het combineren van bier en spijs volg dan de training Bier aan Tafel! Of bestel het boekje Bier aan Tafel om thuis al aan de slag te gaan!

 

Volg ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven over allerlei nieuws en weetjes over bier!