Ieder jaar in mei is het feest! Niet alleen vanwege Hemelvaart en Bevrijdingsdag, maar vooral vanwege de Week van het Nederlandse Bier.
Deze bijzondere week vindt ieder jaar plaats. Dit jaar van 14 t/m 18 mei. Het wordt georganiseerd door CRAFT en de Nederlandse Brouwers. Naast de vele activiteiten door het hele land van horeca, brouwers en andere liefhebbers, vindt er ook een festival plaats in Den Haag: Het Nederlands Bierproeffestival.
Het is dus ook de ideale week om bij jou in de zaak of op het terras extra aandacht te besteden aan de Nederlandse brouwers die bij jullie op de kaart staan. Ook wij houden van Nederlandse brouwers en willen jullie via deze blog wat tips & tricks geven om hen extra in de spotlight te zetten in deze week (en daarna!).
Disclaimer: we gebruiken in deze voorbeelden echte brouwerijen en horecazaken. Dit doen we omdat het gebruik van echte namen lekkerder leest dan ‘een heerlijk bier van Brouwerij X’ en ‘welkom bij Café Z’. Brouwerijen en zaken hebben hier niet voor betaald. Het zijn veelal zaken en brouwerijen waar wij bij BierTalent zelf graag komen of bieren van proeven.

Tip 1: Vertel dat het de Week van het Nederlandse Bier is!
Het klinkt zo simpel, en dat is het ook! Maar de impact is groter dan je denkt.
Jouw gast komt bij jou voor jouw advies en kennis. Een weetje over de Week van het Nederlandse Bier kan hierbij de eerste aanzet zijn.
Je kunt bijvoorbeeld het volgende zeggen:
Je komt bij de gast aan tafel of ze nemen plaats bij je aan de bar: “Welkom bij Café de Zwaan! Jullie komen gezellig de Week van het Nederlandse Bier vieren met een op eigen bodem gebrouwen gerstenat?!”
Tip 2: Bepaal (samen met je collega’s!) welke Nederlandse alternatieven jullie hebben voor het vaste buitenlandse assortiment.
Een Leffe of Affligem Blond kan heel lekker zijn, maar in deze speciale week is een Texels Zeebries Blond misschien wel een leuke afwisseling, of een heerlijk blond bier met een twist van de brouwerij in jouw stad!
Bepaal bijvoorbeeld de 5 hardlopers van je kaart en spreek af dat je bij iedere bestelling in deze week het Nederlandse alternatief benoemt. Moet je eens kijken hoe jouw gasten reageren!
Zorg dat je van deze bieren in één zin kan benoemen wat precies het verschil is qua eigenschappen:
“De Texels Zeebries blond is iets doordrinkbaarder en heerlijk verfrissend. Hij is ook iets lichter in alcohol: 5.0%. Afgelopen jaar is het bekroond tot beste blond bier van Nederland op de Dutch Beer Challenge.”

Tip 3: Zorg dat je iets extra’s weet over een bier
Een leuk feitje of weetje doet heel veel met de beleving van de gast.
Over veel bieren is echt wel iets leuks te vinden dat je kunt melden. Zo maak je ieder bier dat jouw gast drinkt nét iets leuker én lekkerder:
Een gast bestelt zijn vertrouwde Belgische witbier:
“Wist je dat het de Week van het Nederlandse Bier is? Zo hebben we nu een Witte Simmie op de tap, een witbier van Brouwerij Frontaal uit Breda. Vernoemd naar de hond van de brouwer, een witte labrador! Met 5.2% net zo doordrinkbaar als de Belgische klassieker en ook gebrouwen met citrusschil en korianderzaad.”
Tip 4: Ook alcoholvrije/-arme bieren worden in Nederland heel goed gebrouwen!
Met verbeterde technieken wordt er tegenwoordig in Nederland ook heel smaakvol alcoholvrij/-arm bier gebrouwen. Let hierbij op: sommige mensen willen écht geen alcohol — dan is 0.0% the way to go. Als een klein beetje alcohol (bijv. 0.5%) niet erg is, dan is er ook veel te vinden.
“U wilt lekker alcoholvrij genieten? Als u een heel klein beetje alcohol niet erg vindt, dan hebben we bijvoorbeeld de Playground van brouwerij vandeStreek uit Utrecht. Deze heeft slechts 0.5% alcohol en is een heerlijk dorstlessende en verfrissende IPA.
Als u écht 0.0 wilt, is Nillis van brouwerij La Trappe een hele goede aanrader in deze Week van het Nederlandse Bier!”
Tip 5: Houd de prijsuitreiking van de Dutch Beer Challenge in de gaten!
Ieder jaar worden door een vakkundige jury zo’n 500 Nederlandse bieren gekeurd en beoordeeld tijdens de Dutch Beer Challenge. Onze oprichter en mede-eigenaar is als voormalig vicekampioen Nederlands Biersommelier uiteraard ook een van de juryleden.
Op 6 mei werden de categorie-winnaars bekendgemaakt én werd één bier verkozen tot beste bier van Nederland! Grote kans dat daar ook bieren bij zitten die bij jullie op de kaart staan. Houd de website van de DBC dus zeker in de gaten.
Tip 6: Ga naar het Nederlands Bierproeffestival
Hoe kun je nou beter leren over Nederlandse bieren dan bij de brouwer zelf, met een proefglas in de hand?
Op het festival staan 40+ Nederlandse brouwerijen waar je kunt proeven én vragen kunt stellen over de brouwerij en het bier.
Bieradvies maakt het verschil
Wil jij dat jouw medewerkers gasten met kennis, enthousiasme en zelfvertrouwen kunnen adviseren over Nederlands bier — óók na deze week?
Wij trainen horecateams in bieradvies op niveau, van foodpairing tot alcoholvrij en van storytelling tot tapvaardigheid.
Wil je inzicht in hoe wij dat doen? Download hieronder een inkijkexemplaar van onze trainingsmaterialen. We nemen vervolgens, geheel vrijblijvend, contact met je op om jouw vragen te beantwoorden en je inzicht te geven hoe we te werk gaan!